Metoda de alimentare cu păcură a motoarelor Diesel – o inovație răspândită rapid

La reuniunea de la București din 22-23 octombrie 1933 a Asociației Producătorilor și Distribuitorilor de Energie Electrică din România (A.P.D.E.), Iancu Solomon prezintă materialul „Alimentarea cu păcură a motoarelor Diesel”.

1. Solomon, Iancu, Alimentarea cu păcură, APDE, 1933, București – link la materialul integral 

Screen Shot 2021-04-04 at 11.16.45 AM

Solomon Iancu, material APDE 1933, citat in articol din 1962

2. Solomon J L’alimentation des moteurs diesel , Congresul V al Uniunii Internationale a Producatorilor si distribuitorilor de energie electrica, Zurich / Lausanne, 1934 – link la materialul integral

Materialul stârnește atât de mult interes încât A.P.D.E. îi propune să îl prezinte și la Congresul Uniunii Internaționale a Producătorilor și Distribuitorilor de Energie Electrică – UNIPEDE, la  Zürich și Lausanne, în 1934. („L’alimentation des moteurs Diesel au mazout” a fost titlul materialului prezentat) [7].

Screen Shot 2021-04-04 at 11.26.31 AM

Programul congresului și alte materiale

Iancu Solomon precizează de la început că studiul nu intenționează tratarea cu caracter general, poate chiar teoretică, a funcționării cu păcură a motoarelor Diesel, cât mai curând o expunere monografică a metodelor și instalațiilor aplicate și a rezultatelor obținute în această direcție la Uzina Electrică Piatra Neamț,… una dintre primele uzine electrice de distribuție publică care au introdus alimentarea cu păcură a motoarelor.” De asemenea, că în mod principial, alimentarea cu păcură a motoarelor Diesel nu trebuie să apară ca o noutate deosebită și neașteptată” – contribuția sa fiind metoda practică și rezultatele obținute în cei trei ani de la implementare: faptul că metoda sa necesită doar modificări simple și necostisitoare, iar economia realizabilă la capitolul combustibilului este considerabilă, fără ca siguranța în funcționare, buna stare și durata de serviciu a motoarelor să fie cât de puțin diminuate. La Uzina electrică Piatra Neamț, în doar trei ani de exploatare, se economisise o sumă echivalentă cu costul unui motor Diesel nou, complet.

Metoda de alimentare cu păcură a motoarelor Diesel a fost una din invențiile lui Iancu Solomon răspândită rapid pe plan mondial, valabilă și azi, procedeul imaginat și elaborat de el devenind sistemul clasic pentru alimentarea cu combustibili grei, îndeosebi cu reziduurile de la distilarea petrolului, a motoarelor Diesel fixe și marine, și intrat ca atare în literatura curentă.

Riguros analizată și fundamentată până în cele mai mici detalii, și aducând, pentru condițiile acelor vremuri, considerabile economii, asociate cu ani de deplină siguranță în funcționare, soluția tehnică aplicată la uzina de electricitate Piatra Neamț, pe care autorul a omis să o breveteze și a explicat-o cu generozitate numeroșilor vizitatori din țară și din străinătate, a stârnit largi ecouri. O atestă numeroasele scrisori prin care specialiști și firme își exprimă interesul pentru realizarea de la Piatra Neamț sau gratitudinea pentru prețioasele informații primite. De menționat că o componentă a soluției tehnice consta în fluidizarea păcurei prin preîncălzire cu căldura recuperată de la gazele de eșapament – procedeu atât de actual astăzi, la aproape un secol de când el a fost gândit și aplicat practic, în exploatare curentă, de către inginerul Iancu Solomon.

După cum a spus el însuși, publicarea prematură a raportului meu respectiv – de altfel nu mi-am dat eu singur seama la început de noutatea și importanța invențiunii mele – a împiedicat ulterior brevetarea ei, lipsindu-mă astfel de foloasele materiale ce mi s-ar fi cuvenit, dar recunoașterea morală nu mi-a lipsit. Într-adevăr, în nenumărate publicațiuni române și străine, sistemul indicat de mine spre alimentarea cu combustibili grei și ieftini a motoarelor Diesel a fost relevat în mod deosebit, el fiind încă menționat în publicații din ultimii ani (adică, publicat în 1933 și încă menționat în 1954). Specialiști de la cele mai renumite fabrici de motoare Diesel au venit la Piatra Neamț spre a vedea și studia instalațiile mele respective iar eu însumi am fost solicitat pentru elaborarea multor proiecte”.

Câteva exemple:

În „Buletinul A.G.I.R.”, Nr. 10 din octombrie 1934, într-un articol de I. Ganițchi, intitulat „Politica fiscală și economică a petrolului”, procedeul lui Iancu Solomon pentru alimentarea motoarelor Diesel cu păcură este citat printre invențiile originale românești, cari din punct de vedere tehnic reprezintă un succes extraordinar”.

Societatea Generală de Gaz și de Electricitate din București pentru uzina ei electrică Filaret, Uzinele Chimice Române, Stația de Radioemisie Bod, Societatea Națională de Gaz Metan, sau Uzinele Lang din Budapesta și Societatea Énergie Électrique du Maroc  și-au trimis inginerii la Uzina electrică Piatra Neamț pentru documentare sau i-au cerut indicații lui Iancu Solomon, iar uzinele electrice Iași, Bacău, Botoșani, Pitești, Fabrica de Hârtie Letea, Uzinele Izvoranu ș.a. au fost curând trecute pe păcură după procedeul lui Iancu Solomon și în parte după proiectele sale.

În „Revue Technique Sulzer” Nr. 4 din 1952, într-un articol intitulat „Résultats obtenus en service avec des moteurs Diesel alimentés en huile lourde”, se menționează pe larg inovațiile lui Iancu Solomon, spunându-se, între altele: “…c’est justement là que le système utilisé à Piatra Neamț fut prévue de sa valeur. C’est aussi dans cette centrale que la purification mécanique du mazout fut poursuivie d’une manière systématique”. Această certificare, dată de firma de reputație mondială Sulzer, apare cu atât mai interesantă cu cât, în 1930, atunci când Iancu Solomon, înainte de a începe transformările pentru funcționarea cu păcură a motoarelor Diesel, de fabricație Sulzer, la uzina Piatra Neamț, a consultat în prealabil firma producătoare, aceasta nu a fost de acord cu modificările, ba chiar firma a trimis o notificare formală Primăriei „că declină orice răspundere și își retrage obligațiile de garanție pentru motoarele furnizate de dânsa”. Într-un articol publicat în aceeași „Revue Technique Sulzer”, Nr. 2 din 1954, adică după trecerea a 20 de ani de la studiul lui Iancu Solomon, acesta era încă citat.

Screen Shot 2021-04-04 at 7.05.53 PM

Screen Shot 2021-04-04 at 7.06.25 PM

Screen Shot 2021-04-04 at 7.06.47 PM

Scrisoare Maroc

Revue Technique Sulzer 1952 menționează materialul prezentat de Iancu Solomon la Congresul de la Zurich precum și implementarea metodei la Uzinele Piatra Neamț.- link la numarul integral al revistei

Screen Shot 2021-04-04 at 11.37.55 AM

———————–

Următoarea pagină: Contribuții la maturizarea metodelor de tarifare a energiei electrice (1934 – 1937)

————————

Ultima actualizare pagină 2 ianuarie 2022

Toate paginile acestui site web sunt protejate de Licenta Creative Commons Attribution: Puteți copia și refolosi documentele, cu condiția de a menționa ca sursă acest site web: iancusolomon.com (Arhiva Ing. Iancu Solomon)

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s