Înființarea Asociației Producătorilor și Distribuitorilor de Energie Electrică (A.P.D.E.)

Iancu Solomon a fost membru fondator al Asociației Producătorilor și Distribuitorilor de Energie Electrică (A.P.D.E.).

Primul Congres General al producătorilor și distribuitorilor de energie electrică din România și înființarea Asociației Generale a Producătorilor și Distribuitorilor de Energie Electrică din România (A.P.D.E.) au avut loc la București, în zilele de 13-14 septembrie 1931. Președinte a fost ales Ion Ștefănescu-Radu iar Iancu Solomon a fost ales ca membru al Comitetului Central, alături de personalități precum M. Bazili și Nicolae Caranfil  [7].

1931 - Primul Congres al APDE

13 septembrie 1931 – O parte dintre participanții la Congresul de constituire al A.P.D.E., în Parcul Regele Carol I. Pe primul rând în mijloc Nicolae Caranfil și Dimitrie Leonida. Ing. Iancu Solomon în rândul patru, centru.

Ziarul Ilustrațiunea Româna – 23 septembrie 1931 – Articol despre înființarea A.P.D.E.

În numărul inaugural al Buletinului A.P.D.E. din octombrie 1932, sunt incluse și detalii de la ședința de constituire a A.P.D.E. din septembrie 1931, la care, la secțiunea “Comunicări și discuțiuni”,  deschisă cu comunicarea lui Iancu Solomon “în chestiunea delicată a amestecului politic în exploatarea Uzinelor Comunale”.

Screenshot 2020-07-05 09.46.49

Screenshot 2020-07-05 09.35.04

Mai jos, link la întregul Buletin Numărul 1, precum și câteva extrase: salutul Dl. Profesor D. Germani din partea AGIR, detalii despre constituirea Asociației și primii săi membri (pg.11), și cuvântarea Dl Ing. I. Solomon, precum și comentariile pe aceasta temă ale Dl Ing. Caciorovshi (p.12-13)

Buletinul A.P.D.E. Octombrie 1932 Numărul inaugural

APDE Sedinta de constituire Sep 1931Solomon I Congresul APDE Sep 1931 Amestecul politic in exploatarea uzinelor comunale p1Solomon I Congresul APDE Sep 1931 Amestecul politic in exploatarea uzinelor comunale p2

Așa cum am menționat mai sus, Iancu Solomon a avut o participare activă în A.P.D.E., atât prin luări de cuvânt cât și prin conferințe ținute la întâlnirile A.P.D.E. și apoi publicate în Buletinul A.P.D.E..

În 1929, România a devenit membru activ al Uniunii Internaționale a Producătorilor și Distribuitorilor de Energie Electrică (UNIPEDE), înființată în 1925. Participarea României la congresele UNIPEDE din 1934 și 1936 a fost organizată prin A.P.D.E, iar Iancu Solomon a participat la ambele congrese în calitate de inginer-șef al Uzinelor Comunale de Electricitate și Apă ale Orașului Piatra Neamț. [8]

La Congresul al V- lea al UNIPEDE, care a avut loc la Zürich și la Lausanne, în Elveția, între 29 august și 7 septembrie 1934, delegații oficiali din partea Guvernului român au fost Constantin Budeanu, Constantin Bușilă și Ion Rarincescu. Iancu Solomon s-a numărat printre cei 16 membri ai delegației române, alături de personalități precum Ion Ștefănescu-Radu, Cezar Parteni Antoni, Martin Bercovici, Paul Cartianu și Paul Dimo.

Image
Gina și Iancu Solomon  (rândul doi, centru-dreapta imaginii) la dineul de gală de la Hotelul Beau-Rivage din Lausanne-Elveția, cu ocazia celui de al V-lea Congres al UNIPEDE (29 august – 7 septembrie 1934)

Iancu Solomon a prezentat lucrarea „Alimentarea cu păcură a motoarelor Diesel” – vezi pagina Metoda de alimentare cu păcură a motoarelor Diesel – o inovație răspândită rapid

La Congresul al VI-lea al UNIPEDE, care a avut loc la Scheveningen, în Olanda, între 10 și 20 iunie 1936, delegații oficiali din partea Guvernului român au fost Contantin Bușilă și Dragomir Hurmuzescu. Iancu Solomon s-a numărat printre cei zece membri ai delegației române, alături de personalități precum Constantin Budeanu, Ion Ștefănescu-Radu și Paul Dimo (Fig. 15).

Iancu Solomon a prezentat două dintre cele nouă rapoarte ale delegaţiei României, fiind singurul participant român care a prezentat două lucrări la acest Congres: „Asupra diminuării pierderilor la mers în gol la transformatoarele de distribuție“  și „Predeterminarea constantelor tarifelor degresive pe tranșe de consum”. Vezi și pagina Contribuții la maturizarea metodelor de tarifare a energiei electrice (1934 – 1937)

Congres Union Internationale des Producteurs et Distributeurs d'Energie Electrique 1936 - dineul oficial
Iancu Solomon la dineul oficial al celui de al VI-lea Congres al UNIPEDE, Scheveningen, Olanda, 10 – 20 iunie 1936 (în centrul imaginii – v. săgeata)         

Între aprilie 1938 și martie 1941, Iancu Solomon a fost Secretar General al A.P.D.E., precum și redactorul Buletinului A.P.D.E.

Bazat pe acest document online, se pare ca la Arhivele Naționale se poate consulta toată documentația A.P.D.E. intre anii 1931 si 1949.

Articol despre istoria A.P.D.E in revista Energetica, nr. 10, 2000

Ultima actualizare 2 ianuarie 2022

Paginile acestui website sunt protejate Licența Creative Commons Attribution : Puteți copia și refolosi documentele, cu condiția de a menționa ca sursă acest website: iancusolomon.com (Arhiva Ing. Iancu Solomon)

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s