Recomandări privind predarea limbilor străine în învățământul universitar (1967)

In 1967, guvernul României a inițiat un Studiu privind dezvoltarea învățământului superior – care omitea însă aspectul necesității cunoașterii limbilor străine. Nu este de mirare, deoarece chiar in acea perioada, de liberalizare relativă maximă, în limitele regimului comunist din România, orice ținea de “vest / Occident”, era privit cu suspiciune de către autorități – și deci a face propuneri legate de cunoașterea limbilor străine și de accesul la materiale străine putea fi imediat interpretat ca intenție criminală.

În ciuda acestor riscuri, J. Solomon a trimis un material cu recomandări, pentru includere în acel Studiu, ziarului central Scânteia; ele includeau: lectorii de limbi străine sa fie specialiști în domeniul respectiv, nu filologi; studenții și cadrele didactice să aibă acces la documentație în limbi străine, iar procurarea lucrărilor străine incluse în bibliogafia de curs să fie subvenționată.

Nu a primit nici un răspuns; a retrimis materialul o luna mai târziu, tot fara rezultat, iar predarea limbilor străine în învățământul tehnic a continuat fie generică, nu axată pe terminologia de domeniu, iar accesul la documentație în limbi străine a continuat sa fie limitate.

Mai jos, extrase din material, si link la materialul în întregime.

Screenshot 2020-07-04 19.06.48

Screenshot 2020-07-04 18.58.59

….

Screenshot 2020-07-04 18.54.35

….Screenshot 2020-07-04 18.55.12

Materialul în întregime: Propuneri privind studiul limbilor străine in universităti și accesul la materiale în limbi străine, August 1967

 

 

 

Paginile acestui website sunt protejate Licenta Creative Commons Attribution : Puteti copia si refolosi documentele, cu condiția de a mentiona ca sursa acest website: iancusolomon.com (Arhiva Ing. Iancu Solomon)