Activitatea de director al Uzinei Electrice Piatra Neamt 1928 – 1938

Perioada 1928 – 1938 a fost cea mai stabila si prolifica din cariera Ing. I. Solomon. Activitatea sa in cei zece ani in postul de director al Uzinelor Electrice si de Apa Piatra Neamt a fost unanim apreciata, atat de catre Primar si de conducerea orasului, cat si de mediul ingineresc din tara si din strainatate. I s-au înregistrat numeroase patente si inventii in Romania, precum si Franta, Anglia, Austria si alte tari; a participat la conferinte si congrese internationale, inclusiv cu mult-apreciata inovatie a folosirii pacurei pentru motoare electrice. A fost membru fondator al Asociatiei Generale a Producatorilor si Distribuitorilor de Energie Electrica din Romania (A.P.D.E., 1931), precum si al Colegiului Inginerilor (1938). A impartasit cu generozitate din experienta si inovatiile sale cu mediul ingineresc si cu conducerea altor uzine electrice din tara si din strainatate. A primit numeroase scrisori de multumire si apreciere. Aceasta perioada s-a incheiat insa brusc cu venirea la putere a regimurilor fasciste si cu declansarea celui de al doilea razboi mondial.

Aplicatia pentru postul de Director al Uzinei Electrice Piatra Neamt, proiectul noii uzine, trimis ca parte din aplicatie si oferta de serviciu primita (1928)

Solomon Iancu aplicatie post sef sef uzina electrica Piatra Neamt 1928 p1Solomon Iancu aplicatie post sef uzian electrica Piatra Neamt 1928 p2

Proiectul Uzinei Electrice

Uzina Electrica Piatra Neamt 1928 copertaProiectul uzinei – documentul in intregime: Solomon I Piatra Neamt Uzina Electrica PROIECT 1928

Oferta de serviciu (1928)

Screenshot 2019-04-21 17.16.27Screenshot 2019-04-21 17.16.42

Activitatea de Inginer-șef al Uzinelor Comunale de Electricitate și Apă ale orașului Piatra Neamț

Extras din Memoriul de activitate 1914 – 1956:

In orașul Piatra Neamț, după ce am repus pe picioare vechea uzina electrică a orașului, care abia mai mergea, și am mai lucrat un timp bine cu dânsa, am proiectat și montat o nouă uzină electrică și una de apă, în curent alternativ de înaltă tensiune, cu rețelele noi aferente, întinse până în satele învecinate, care a fost considerată a fi fost în acea vreme cea mai modernă și bine administrată între uzinele de provincie din țară.

Scrisoare de multumire, 1929

Piatra Neamt scrisoare p1Piatra Neamt scrisoare p2

Notita in ziarul Reformatorul din 14 ianuarie 1929 (la putin peste un an de la numirea in post a Ing. Solomon)

Reformatorul Ianuarie 1929

Cine si de ce a distrus prima diploma de inginer de electrotehnica din Romania

Decizia de prelungire a contractului, 1931

Solomon I Piatra Neamt decizia de reinnoire a contractului 1931 p1Solomon I Piatra Neamt decizia 1931 p2

Articol din ziarul Reformatorul din 12 martie 1934 (extras, si pagina completa)

Fragment de articol de ziar despre rolul dificil de director al Uzinei electrice, si despre cum era privit Ing. Solomon

Reformatorul 1934- copyReformatorul 1934

Adeverinta de activitate, de la Primarul Piatra Neamt 1933

Solomon I Adeverinta Primaria Piatra Neamt 1933 p1Solomon I Adeverinta Primaria Piatra Neamt 1933 p2

Certificat de la Primarul Orasului Piatra, 1938

Solomon I Adeverinta Primaria Piatra Neamt 1938 p1Solomon I Adeverinta Primaria Piatra Neamt 1938 p2

Certificat de la Primarul Orasului Piatra 1945

Solomon I Certificat Primaria Piatra Neamt 1945

In afara de certificatele de mai sus, aceasta afirmație a mea apare confirmată dintr-o dare de seamă asupra unei ședințe a Consiliului Comunal, publicată in ziarul Dimineața din 22 aprilie 1933, și în mod expres dintr-o anchetă a Ministerului de Interne, comentată într-o conferință a Ing. N. Caranfil si redată în ziarul Dimineața din 13 martie 1935.

La o inspectie a uzinelor electrice din tara, numai cea din Piatra Neamt avea “instalatii suficiente si satisfacatoare” (Ing. N.G. Caranfil)

Solomon I Articol mentionand Uzina Piatra Neamt ca singura satisfacatoare 1935

In timpul activității mele la Uzinele Piatra-Neamț am avut prilejul să-mi arăt recunoștința față de școala la care am învățat, stăruind și obținând de la Primăria orașului aprobarea ca, din mașinile și aparatele rămase de la vechile uzine și de la desființata instalație de ozonizare să nu se vândă, ci să fie donate Institutului Electrotehnic Universitar din Iași pentru laboratoarele sale.

In vremea cât m-am aflat la Piatra Neamț, am studiat, proiectat și condus lucrările de transformare din curent continuu în alternativ a uzinei și rețelei electrice a orașului Bacău, de asemenea am proiectat și condus lucrările de instalare a uzinei și rețelei electrice a orașului Tg. Neamț, precum încă am dat adesea asistență tehnică uzinelor electrice comunale din Bacău, Buhuși, Botoșani, Focșani și multor întreprinderi industriale din regiune.

Harta Orasului Piatra Neamt la 1929

piatra_map1929

Paginile acestui website sunt protejate Licenta Creative Commons Attribution : Puteti copia si refolosi documentele, cu condiția de a mentiona ca sursa acest website: iancusolomon.com (Arhiva Ing. Iancu Solomon)