Cine și de ce a distrus prima diplomă de inginer de electrotehnică din România

Diploma a fost distrusa in 1931, in timp ce se afla in dosarul Ing. Solomon la Primaria Piatra Neamt – se pare, ca parte dintr-o campanie, esuata pana la urma, de a preveni prelungirea contractului Ing. Solomon in postul de Director al Uzinelor Comunale Piatra. Dupa trei ani de succese deosebite si general apreciate in acel post, la vremea reînnoirii contractului, Ing. I. Solomon a fost tinta unor campanii negative, organizate, asa cum reiese dintr-o lunga scrisoare a Primarului Piatra Neamt catre Ministrul de resort, de catre un membru al Consiliului Judetean, “Pr. P. Balanescu”, care insista sa fie numit in acest post fiul sau, proaspat absolvent de facultate si fara nici o experienta practica. 

Ing. Iancu Solomon a detinut Diploma Nr. 1 de la Universitatea din Iasi –  Institutul Electrotehnic, Sectia Inginerilor: a fost seful primei promotii de ingineri electrotehnicieni din Romania. Si totusi, in arhiva (atat de bogata si de ordonata) lasata de Iancu Solomon, nu se afla decat un duplicat, eliberat in 1934. O notita pe verso mentioneaza ca originalul, impreuna cu alte acte, “a fost furata si probabil distrusa de functionari legionari ai primariei, prin anul 1931, crezand sa impiedice astfel reinnoirea angajarii mele acolo.”

O scrisoare din iulie 1931, de la Primarul Piatra Neamt catre Ministrul Lucrarilor Publice si al Comunicatiilor explica insa misterul si coroboreaza notita de pe diploma. Dupa ce enumereaza pe doua pagini realizarile Ing. I. Solomon in functia de director al Uzinelor Piatra Neamt, concluzionand “Din cele de mai sus, rezulta ca Primaria, incredintand uzinele sale Dl. Ing. Solomon, le-a incredintat in maini experimentate, si este nedreapta campania intreprinsa contra D-sale”.  In urmatoarele paragrafe, reiese in sfarsit cine era in spatele campaniei (un anume Pr. P. Balanescu) si de ce:

“Atitudinea D-sale din urma s-a nascut, sau a coincis cel putin, cu intoarcerea din strainatate a unui fiu al sau, ca absolvent al “Ecole Industriale du Nord” din Caen, care in aceste temeiu a cerut de indata numirea sa ca inginer la Uzinelor Comunale, cerere sprijinita pe toate caile de autoritatea de consilier judetean a tatalui sau.

Bine inteles ca Primaria, avand numai motive de multumire din partea D-lui Solomon, asa cum rezulta nu numai din activitatea sa anterioara, dar maicu seama din rezultatele activitatii sale aci la unziele comunei, nu a gasit de cuviinta sa-l concedieze si sa incredinteze apoi serviciile publice cele mai vitale ale orasului si o avere publica de peste 60 milioane lei, unui tanar fara o singura zi de activitate practica.-

Nesatisfacerea Pr. P. Balanescu in dorinta D-sale de a isi plasa fiul, abea esit din scoala, in postul greu si plin de raspundere de sef al uzinelor comunale, a fost sursa unui intreg cortegiu de campanii, asupra carora nu mai staruim si poate ca nu gresim, daca presupunem ca nici interventia, prin care v’a sezisat  pe D-voastra, nu este cu totul straina de aratatele interese personale.-“

Solomon I Diploma absolvire Politehnica 1914

Diploma Universitate verso explicatie de ce copie

Scrisoare de la Primar catre Ministru p1Scrisoare de la Primar catre Ministru p2Scrisoare de la Primar catre Ministru p3

 

Ultima actualizare 22 aprilie 2019

Paginile acestui website sunt protejate Licenta Creative Commons Attribution: Puteti copia si refolosi documentele, cu condiția de a mentiona ca sursa acest website: iancusolomon.com (Arhiva Ing. Iancu Solomon)

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s